Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tengeri tehenekért kampányol a Greenpeace Okinawán

Index
2005.03.04. 07:37
Kapcsolódók (1)
Erőszakmentes polgári engedetlenségi mozgalom tiltakozik az amerikai légitámaszpont megépítése ellen Japánban. Okinawa szigete mellett az USA haditengerészete egy légi bázist akar építeni az egyik korallzátonyra. A tervezett beruházás komolyan veszélyeztetné a környéken honos tengeri tehén populációt, közölte a Greenpeace. A zátony annak a területnek a közepén fekszik, amelyet az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) javaslatára jelöltek ki, hogy megóvják a japán dugong populációt. Az itt található állatok az utolsók ebből a fajból Japánban, ehhez a populációhoz becslések szerint alig 20-100 egyed tartozik.

Mióta 1996-ban aláírták a leszállóhely építéséről szóló megállapodást, a helyi lakosság folyamatosan tiltakozik a légitámaszpont megépítése ellen. Egészen 2004 szeptemberéig semmilyen munkát nem tudtak elvégezni, mert a lakosság folyamatosan megakadályozta az építkezést. A helyi polgári engedetlenségi mozgalom erőszakmentes akciója november közepe óta ismét teljesen lehetetlenné teszi a beruházást. A helyiek minden áldott nap kimentek kajakokkal és más vízi járművekkel a korallzátonyt őrizni.

A Greenpeace zászlóshajója, a Rainbow Warrior II. kedden érkezett a helyszínre és a következő két hétben ott kampányol, e ritka tengeri emlősök megmentéséért. A http://greenpeace.or.jp/dugong/ internetes címen többek között online petíció is található. A Greenpeace aktivistái minden egyes aláíró nevében elhelyeznek egy zöld szalagot az Okinawánál állomásozó Rainbow Warrior II.-n. Már több mint ezer ilyen szalag színesíti a hajó fedélzetét.