Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az online bűnözés 200 millió eurós kárt okozott Ausztriában

MTI
2005.03.04. 13:21
Tavaly 200 millió euró (kb. 49 milliárd forint) kárt okozott Ausztriában a számítógépes bűnözés, írta a Die Presse című bécsi napilap.

Az újságnak nyiltakozó Liese Prokop belügyminiszter szerint az új kommunikációs lehetőségek egyúttal veszélyt is rejtenek az azt használó cégek számára, és ma már a gazdaság minden ágazata potenciális célpontot jelent a számítógépes bűnözők szemében.

A bécsi belügyminisztérium a bécsi gazdasági kamarával (WKW) együttműködésben most oktatási kampányt indít a kis- és középvállalatok számára a védekezés erősítése érdekében. A WKW szerint az osztrák vállalatok számítógépes költségvetésük mintegy 2,5 százalékát fordítják csak a védelemre, és ez kevesebb, mint a nemzetközi átlag fele. A helyzet javítása érdekében most egyénre szabott országos tanácsadási és szemináriumi programot indítanak, és különféle tájékoztató anyagokat osztanak szét.

Markus Blank, az osztrák belügyminisztérium számítógépes bűnözés elleni osztályának a vezetője mindezekkel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy a bűnözők általában mindig egy lépéssel előbb járnak, mint a potenciális célpontot jelentő cégek. A legtöbb tettes külföldi, azonban sokan a célpontul választott cégeknél dolgoznak. Az osztályvezető szerint a védekezés legjobb módja, ha a cégek maguk is megfelelő mértékű felelősséget vállalnak saját biztonságuk garantálásában.