Benedek
-5 °C
5 °C

Milliárdos hulladékgazdálkodási program a Délkelet-Alföldön

MTI
2005.03.04. 16:14
Orosháza vezetésével 37 milliárd forintos költségvetéssel, komplex hulladékgazdálkodási rendszert dolgoznak ki a térség önkormányzatai , hangzott el a Békés Megyei Önkormányzat pénteki ülésén, Békéscsabán.

A közgyűlés elé beterjesztett dokumentumok szerint ebből az összegből megoldanák a térség szelektív hulladékgyűjtését és kezelését, rekultiválnák az elhagyott lerakókat, és egy hulladékégető-művet is építenének.

A tervhez addig 73 térségi települési önkormányzat csatakozott szándéknyilatkozattal, ám az orosházi gesztorok arra számítanak, hogy összességében 120 település, mintegy 640 ezer lakossal vesz részt a programban.

A hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése költségeinek több mint a felét az EU Kohéziós Alapja, mintegy harmadát a Nemzeti Fejlesztési Terv, míg a tizedét az érintett önkormányzatok finanszíroznák.

A szelektív hulladékgyűjtési tervek között szerepel 600 gyűjtősziget, 35 hulladékudvar, 10 komposztáló és hat válogatómű megépítése.

A program részeként 13 milliárd forintos költséggel olyan hulladékégető megépítésére is sor kerülne, amelyik megsemmisíti mindazon hulladékot, amelyeket már nem lehet újrahasznosítani. A közgyűlésen elhangzott, hogy a részletes program kidolgozásához 500 millió forintot kellene előteremteni, ám az amúgy is forráshiánnyal küzdő települések erre képtelenek. Varga Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet, hogy ennek biztosítására lehet központi forrásokra is pályázni.

A legnagyobb vitát az égetőmű építése körül bontakozott ki. Néhány megyei képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy célszerű lenne szétbontani a programot, mert előfordulhat, hogy a lakosság tiltakozni fog a mű építési helyszíne miatt, s ebben az esetben az egész program felborulhat.