Benedek
-5 °C
5 °C

Kevés új vírus februárban

Index
2005.03.07. 15:44
Az orosz Kaspersky Lab szoftverfejlesztő vállalat szerint az e-mail férgek lassan eltűnnek és átadják helyüket a trójai képességekkel rendelkező hálózati férgeknek. A február során észlelt rosszindulatú kódok száma annyira alacsony volt, hogy a múlt hónap bizonyult az utóbbi egy év legnyugodtabb időszakának.

A Zafi variánsok továbbra is uralják a Kaspersky Lab vírusstatisztikáját. A Bagle.ay január 27-én jelent meg, és azonnal a 8. helyre ugrott a ranglétrán. Februárban ez a Bagle variáns még magasabbra, a negyedik helyre jutott. A jelek szerint a vírusírók csak a Bagle kódot fejlesztik tovább.

Március 1-jén összesen hat új Bagle variánst észlelt a Kaspersky Lab kutatócsoportja. A februári toplistán legjelentősebb változás januárhoz képest, hogy a Lovgate variánsok mindegyike hátrébb került. A Mydoom.m nem kis fejtörést okozott a vírusvédelmi vállalatoknak, mivel nyugtalanító jelentések érkeztek az új Mydoom variánsokról, kiderült azonban, hogy a féreg nem változott, csak a csomag, amelyben érkezett.

Az adathalászat továbbra is hódít, az online banki szolgáltatásokhoz köthető támadások intenzitása februárban sem csökkent. Az elmúlt hónapban jelentős számú adathalászati támadás történt: a Smitfraud.a trójai továbbra is szerepel a listán, testvére, a Smitfraud.c pedig a 18. helyet szerezte meg.