Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nyílt levél az elektronikus aláírás védelmében

2005.03.11. 12:06

Nyílt levélben tiltakozik a pénzügyminiszternél, a kancelláriaminiszternél és az informatikai miniszternél a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ), mert a szervezet szerint egy hamarosan megjelenő rendeletből kimaradt az a lehetőség, hogy az online adózók elektronikus aláírással azonosíthassák magukat. A Draskovics Tiborhoz, Kis Péterhez és Kovács Kálmánhoz csütörtökön eljuttatott levél szerint a kormányzati portálon adózók csak PIN-kóddal azonosíthatják magukat, ami jóval kevésbé biztonságos, mint az elektronikus aláírás.

A nyílt levél szövege:

Tisztelt Miniszter Urak!

Tudomásunk szerint az elektronikus adózásról szóló PM-IHM-MeH hamarosan megjelenő rendeletének tervezetében nem szerepel az elektronikus aláírás technológiája, amely napjaink legkorszerűbb technológiájaként biztosítja a biztonságos elektronikus ügyintézéshez nélkülözhetetlen letagadhatatlanságot, felelősségvállalást és a hitelességet, sértetlenséget.

A várhatóan már április 1-től hatályba lépő rendelet legutolsó tervezete szerint Magyarország állampolgárai kizárólagosan az elektronikus aláírás technológiájánál valóban egyszerűbb, de sajnos sokkal kevésbé biztonságos PIN-kód segítségével nyújthatják be adóbevallásukat a kormányzati portálon keresztül.

Bízunk benne, hogy a rendelkezésünkre álló információk nem helytállóak, és a rendelet végleges változata nem Magyarország technológiai visszalépését támogatja, vagyis nem a PIN-kód kizárólagosságát tartalmazza majd. A technológiai visszalépés veszélye mellett a rendelet tervezete meggyőződésünk szerint ellentétes a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) Központi Kiemelt Programjaival, valamint a decemberben elfogadott, a Közigazgatási Hatósági Eljárás és Szolgáltatás szabályairól szóló törvény (KET) szellemével, illetve a minisztériumok eddigi bejelentéseivel, kommunikációjával.

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség kéri Önöket, hogy aláírás előtt fontolják meg, hogy a tervezett döntés valóban a magyarországi elektronikus ügyintézés minél szélesebb körű és mindenki által elvárt biztonságos megvalósítását támogatja-e.

Annak érdekében, hogy a készülő rendelettel ne indítsanak el egy visszafordíthatatlan folyamatot, javasoljuk és egyben kérjük, hogy a rendeletben a PIN-kód technológiája mellett biztosítsák az elektronikus aláírással történő, biztonságos adóbevallás lehetőségét is, mint alternatívát - hasonlóan a tízezer legnagyobb magyarországi adózó jelenleg is használt és jól bevált gyakorlatával, a számukra kiépített rendszer használatával.

Javaslatunk további költségráfordítást nem igényel, az adófizetők pénztárcáját nem terheli tovább, hiszen az APEH-nél az elektronikus aláírással ellátott dokumentumok feldolgozására szolgáló modern infrastruktúra rendelkezésre áll, és a tízezer legnagyobb hazai adózó mellett képes újabb adózók elektronikus bevallásának kezelésére is.

Várjuk mielőbbi válaszukat!

Tisztelettel:

Almási János
Elnök

Dr. Balázs István
Alelnök

Brehel József
Alelnök

Dr. Csapodi Márton
Alelnök

Rózsahegyi Zsolt
Alelnök