Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Többségi Matáv tulajdon a Telekom Montenegróban

MTI
2005.03.16. 11:44

Két hónapos tárgyalást követően a Matáv megvette a Telekom Montenegro többségi állami tulajdonrészét - a szerződést kedd este írták alá a Matáv és a montenegrói kormány képviselői.

A magyar vállalat 114 millió eurót fizetett az 51,12 százalékos részvénycsomagért, és vállalta, hogy ötéves beruházási program keretében 67 millió eurót fektet be a cégbe. A Matáv kötelezettséget vállalt arra is, hogy március 31. után ajánlatot tesz a kisrészvényesek kezében lévő, közel 49 százalék - összesen 23 millió részvény - megvásárlására is egy hónapon belül, 2,20 eurós áron. A montenegrói kormány pedig vállalta, hogy részvényenként 0,30 eurót fizet minden részvényesnek, aki a Matávnak adja el papírjait. A privatizációból befolyó pénzt a Pogdorica és az köztársaság észak részét összekötő autóút építésére fordítja az állam.

A montenegrói sajtóban ugyanakkor olyan hírek jelentek meg, hogy egy amerikai befektetési alap tíz százaléknyi Telekom-részvényt vásárolt a tőzsdén, és ezzel helyet biztosított magának az igazgatóbizottságban. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy amerikai befektetési alapok rá akarnak licitálni a Matáv és a kormány ajánlatára, értékpapíronként 3-4 euróért vennék meg a részvényeket.