Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megint vásárolt a Freesoft

Napi Gazdaság
2005.03.17. 14:55
A FreeSoft Rt. csütörtökon előszerződést írt alá a harmincmillió forint törzstőkéjű Axis Számítástechnikai Kft. üzletrészeinek 50,13 százalékának megvásárlásáról. A tőzsdei cég 120 millió forintot fizet; a szerződés akkor lép érvénybe, ha a kft. tagjai lemondanak elővásárlási jogukról.

Az Axis Kft. az Axis-csoport anyavállalata (a csoport tagjai: Axis Consulting Kft., Sybase Kft.), 2004. évi konszolidált árbevétele megközelítőleg 1,2 milliárd forint volt, ami 20 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. A teljesen hazai tulajdonban lévő Axis-csoport platformfüggetlen fejlesztésekkel, konzultációval, valamint a Cognos szoftverfejlesztő cég termékeinek hazai forgalmazásával foglalkozik. A csoport egyik legnagyobb megrendelőjük az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, amely a költségvetési megszorítások ellenére tavaly is folytatta az egészségügyi finanszírozási rendszer informatikai támogatásának fejlesztését. Ehhez az Axis üzleti intelligenca rendszereket, elemző és jelentéskészítő alkalmazásokat szállít. Hasonló megoldásokat telepítettek tavaly a Foglalkoztatási Hivatalnál, a Legfőbb Ügyészség pedig Sybase-adatbázisrendszereket vásárolt tőlük. A csoport forgalmának hetven százalékát fejlesztési, tanácsadási tevékenységéből, harminc százalékát disztribúcióból érte el.

Vezetése tavaly ősszel átalakult: a hétfős menedzsmentből négyen távoztak, helyükre fele-fele arányban kívülről, illetve házon belülről "igazoltak" új vezetőket. A vállalkozás irányítói 2005-re a stabilitás megőrzését és a hatékonyság fokozását tűzték ki célul a cégcsoport elé. Az idei évben az árbevétel tízszázalékos növelése mellett az iparágban szokásosnak tekinthető eredményt kívánnak elérni.