Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Bemutatták a mirelitmamutot

MTI
2005.03.19. 11:20

Pénteken bemutatták a sajtónak az egy hét múlva, március 25-én megnyíló Aicsi 2005 Világkiállítás látványosságának szánt fagyasztott szibériai mamutot, illetve azt, amit sikerült belőle megtalálnia 2002-ben a Jakugir körzetében kutató orosz-japán expedíciónak.

A 18 ezer éves, a szibériai jég által konzervált mamut koponyáját, agyarait és jobb első lábát "épen" találták meg egy folyóparton, gerincoszlopa és több csontja a föld alól került elő, a többit valószínűleg elsodorta a víz. A helyszínre küldött második expedíció már semmit sem talált.

Nem ez volt az első eset, hogy kiástak egy jég által konzervált mamutot, de a kiállítás szervezői szerint ezúttal sikerült először csaknem teljes egészében rekonstruálni az állatot. Az eredményt egy Mamut Labo-nak nevezett mélyhűtött teremben tekinthetik majd meg az Expo látogatói.

A Nagoja közelében szeptember 25-ig nyitva tartó Aicsi 2005 világkiállítás témája "a természet bölcsessége", és csaknem egész anyagát "azoknak a környezeti kihívásoknak szentelik, amelyekkel a Föld szembesül a globalizáció és az új technológia korában" - hangsúlyozták a szervezők.

Ez ihlette az eredeti szibériai mamut felkutatására indított expedíciót is, amelynek egyes résztvevői annak a reményüknek adtak hangot, hogy az óriási állat konzervált részeinek segítségével valamikor klónozhatják majd a kihalt állatfajt.