Nem kelendő a Windows XP Starter Edition

ZDNet
2005.03.21. 11:35
Az elmúlt hónapok során több fejlődő országban bevezetett Windows XP Starter Edition a jelek szerint csupán mérsékelt érdeklődést váltott ki. Bár számos PC-gyártó támogatta a kezdeményezést, a lebutított Windowst futtató gépekből kevés fogyott.

A Microsoft célja a fapados és így a szokásosnál olcsóbb Windows-zal, hogy ezeken a különösen árérzékeny piacokon új felhasználókat nyerjen meg. A Starter Edition-t Thaiföldön tavaly októberben, Malajziában és Indonéziában pedig februárban vezették be. Ezekben az országokban a felhasználók előszeretettel használnak kalózmásolt Windowst, illetve a versenytárs Linuxot.

Az indonéz Arta számítógépgyártótól eddig csak néhány iskola rendelt a Celeron processzorral szerelt egyszerűbb gépekből. A Microsoft több partnere eközben a korábbi üzleti modellhez tért vissza, és folytatják az operációs rendszer nélküli számítógépek terjesztését.

Sok kis kereskedő ugyanis rendszer nélkül veszi át a nagyobb gyártók PC-it, majd feltört XP-t telepít rá. Kuala Lumpurban a kalózmásolt XP Home illetve Professional öt dolláros áron kapható. A Starter Editionért a Microsoft 32 dollárt kér.

A szoftvercég tudatában van a fejleményeknek, és az egyes piacokra szabott terjesztési- és marketingprogramokat tervez indítani. Így például Malajziában új partnerrel kötöttek megállapodást, aki vállalta, hogy valóban a fapados rendszerrel adja el a számítógépeit. Indonéziában egy helyi bankkal a finanszírozás lehetséges módozatain dolgoznak.  • Tippek
  • Bankszámla