Piroska
-2 °C
5 °C

A polip is kétlábon jár

MTI
2005.03.26. 09:48
Két lábon menekül a polip üldözői elől, miközben további hat lábát álcázásnak használja, hogy guruló golyónak vagy lebegő algának higgyék a vízben - ezt állapította meg egy, a napokban nyilvánosságra hozott amerikai tanulmány.

A kutatók már eddig is tudták, hogy a közönséges polip (Octopus vulgaris) észrevétlen tud maradni a tengerfenéken, amelynek színeihez egy másodperc törtrésze alatt képes alkalmazkodni, ugyanakkor még soha nem sikerült megfigyelni menekülés közbeni álcázását. Ráadásul a tudósok abban a hitben éltek, hogy csakis a csontvázhoz kötődő izomzattal rendelkező állatok képesek "járni" - hangsúlyozta a Science című nemzetközi tudományos szaklapban Christine Huffard, a kaliforniai egyetem munkatársa.

A felfedezést két, kisméretű ausztráliai és indonéziai polipnak köszönheti a tudomány, holott, mint a történelem során oly sokszor, nem ez volt a program célja: eredetileg ugyanis azért filmezték ezeket a puhányokat, hogy egy hasonló "testi felépítésű" robothoz végeztek rajtuk "mozgástanulmányokat".