Piroska
-2 °C
5 °C

Megfogyatkozott az északi-sarki ózonréteg

pte
2005.03.31. 13:10
A brémai egyetem kutatói megállapították, hogy az elmúlt tél során jelentősen csökkent az északi sarkvidéák feletti ózonréteg. A szakértők azt is elképzelhetőnek tartják, hogy mostani értékekkel megdőlhet a negatív rekord. A kutatók a méréseikat a NASA egyik különleges repülőgépével végezték, amelyet felszereltek az e célból kifejlesztett Airborne Submillimeter Radiometer (ASUR) mérőműszerrel. A berendezés a 15 és 70 kilométeres magasságban található tartományban az ózon illetve annak lebomlásában részt vevő nyomelemek koncentrációját rögzíti.

A vizsgálatok a nemzetközi PAVE (Polar Aura Validation Experiment) méréssorozat rését képezték. A PAVE keretében a klíma fejlődését és változását kutatják. A német kutatók Kanada sarki területei felett magas aktív klór és alacsony kénsav értékeket regisztráltak. Mindkét faktor arra utal, hogy az északi féltekén az ózonréteg leépülése jócskán a tavaszba nyúlik majd, és az érintett terület déli határa akár Közép-Európa egyes vidékeit is elérheti.

Az idei tél az utóbbi 50 év leghidegebbjének számít, mármint az Arktisz feletti sztratoszféra alsó rétegeit nézve. Ennek következtében a klímakutatók arra számítanak, hogy jelentősen visszafejlődik a sztratoszféra ózonrétege, amely a Föld felszínét védi a Napból érkező káros ultraibolya sugaraktól.