Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Ötven csigát hoz haza a Szojuz vasárnap

MTI/ITAR-TASZSZ
2005.04.24. 19:45

Elhagyta vasárnap a leköszönő legénység a Nemzetközi Űrállomást (ISS), és átment az ISS-hez kapcsolt Szojuz TMA-5 űrhajóba, hogy felkészüljön a visszatérésre a Földre. Közép-európai idő szerint 20.41-kor indul vissza az űrhajó a Földre, és éjfél után nyolc perccel száll le Kazahsztánban, közölte a Moszkvához közeli földi irányítóközpont. A küldetését befejező legénység a tizedik csapat, amely hosszabb időn át volt az ISS személyzete.

Az orosz Szalizsan Saripov és az amerikai Leroy Chiao október óta dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson, harmadik társuk, az olasz Roberto Vittori, az Európai Űrügynökség űrhajósa viszont tíz nappal ezelőtt érkezett látogatóként. A három űrhajóssal együtt további ötven élőlény - köztük ötven csiga - is visszatér a Földre az ISS-ről. Ezeket tudományos kutatási célból vitték magukkal az űrhajósok.

Az orosz Szergej Krikaljov és az amerikai John Phillips váltotta fel a távozó csapatot a Nemzetközi Űrállomáson. Az új legénység a tervek szerint hat hónapot tölt el az ISS fedélzetén.