Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Internet a moszkvai metrón

MTI
2005.04.28. 11:44
A világháló hamarosan a moszkvai metrót is "behálózza", ugyanis ez év nyarától a moszkvai metró utasai a föld alatt is rákapcsolódhatnak az internetre. E célt szolgálják majd az úgynevezett hot spotok, vagyis azok a forró pontok, ahol vezeték nélküli hálózati szolgáltatáshoz, többnyire internethez lehet hozzáférni.

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már igen széles körben elterjedt ez a szolgáltatás. 2004 végéig Európában mintegy 27 ezer hot spotot létesítettek - 68 százalékuk Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában működött.

Az egyik orosz telekommunikációs cég eddig 40 kapcsolódási pontot létesített a moszkvai metró különböző állomásain. Tesztelésük május végére fejeződik be, januárig pedig számuk 200-300-ra növelhető.

A projekt elsősorban a "high-tech" réteget célozza meg, azokat az utasokat, akik rendelkeznek intelligens, a mobiltelefon és a komputer képességeit ötvöző smartphone-okkal. Az új szolgáltatás révén az utasok a metróban olvashatják el elektronikus üzeneteiket, s ha sokat kell várniuk a csatlakozásra, akár körül is nézhetnek a világhálón.