Mátyás
-6 °C
1 °C

Gyilkos műanyag palackok?

MTI
2005.05.02. 16:32
Óvakodni kell a műanyag csomagolóanyagoktól, amelyek komoly egészségkárosodást okozhatnak, vélik angol kutatók, akik szerint az ásványvizes palackok akár rosszindulatú daganatok kiváltói is lehetnek.

A vétkes vegyület a biszfenol, amelyből világszerte évente 2,8 millió tonnát állítanak elő és használnak fel az élelmiszeripari csomagolóanyagok gyártásában, olvasható az Utro című orosz nyelvű hírportálon.

Angol kutatók hosszú időn keresztül kísérleteztek egereken, amelyek különböző dózisban kaptak biszfenolt. A vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a vegyület fokozza a rosszindulatú daganatképzésre való hajlamot.

A tudósok szerint különös veszélyben vannak a férfiak, ugyanis a műanyag palackok által "indukált" betegségek toplistáját a prosztatarák vezeti.

A kutatók valószínűsítik, hogy a "toxikus" csomagolóanyag már méhen belül is kifejtheti kártékony hatását: amennyiben a jövendőbeli anya terhessége alatt biszfenol-A elnevezésű vegyületet tartalmazó palackból iszik vizet, a későbbiekben a fiánál megnő a prosztatarák kialakulásának veszélye.