Gerzson
-3 °C
2 °C

Szabadulna mobilgyártó részlegétől a Siemens

MTI
2005.05.04. 14:39

A német Siemens tárgyalt mobiltelefonokat gyártó részlegének eladásáról az amerikai Motorola céggel, értesült a Frankfurter Allgeimene Zeitung című lap, amely szerint az amerikai fél berekesztette a tárgyalásokat, jóllehet közel álltak a megegyezéshez.

A Siemens szóvivője szerdán azt közölte, hogy vállalata lehetséges vevők egész sorával tárgyal veszteséges mobilgyártó részlegének eladásáról, hamarosan döntés is várható az ügyben. Egyelőre egyetlen vállalat sem jelezte nyilvánosan felvásárlási szándékát.

A német nagyvállalat távközlési részlegének üzemi vesztesége az első negyedévben 19 millió euró volt, az egy évvel korábbi 146 millió eurós többlet helyett. Mobiltelefonokból 9,3 milliót adtak el a márciussal zárult negyedévben, 27 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 12,8 milliónál.

Tavaly tavasszal a Siemens a mobilkészülék-gyártók sorában még a negyedik helyen állt, azóta iparági elemzők szerint megelőzte a dél-koreai LG és a Sony Ericsson is.

A múlt héten közölték, hogy a mobiltelefonkészülék-gyártást külön jogi személyiségű cégbe akarják kiszervezni, ez segíti majd esetleges partner találását. Az átszervezés költsége miatt azonban "nehéz megbecsülni, növekedhet-e a profit az idén", tették hozzá.