Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Linuxosok egy eu-s direktíva ellen

2005.05.10. 12:02

A Linux-Felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME) azt kéri minden magyar és európai uniós politikustól, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmazhatóságáról szóló direktíva tervezet, olyan formában mely lehetővé teszi a nyílt vagy bujtatott szoftver szabadalmakat ne váljon Európai Uniós direktívává.

"A szabad szoftverek mindenki által való elérhetősége, fejleszthetősége, alakíthatósága, olyan lehetőség, mely olyan alapvető joggá és lehetőséggé teszi a szoftver használatot, és ez által az információ alapú társadalomban való részvételt mint a napi valós életben a beszéd joga, a "szólásszabadság" általi társadalmi részvétel. A szabad szoftver mindenki számára lehetővé teszi az olcsó (elérhető) "digitális" beszédet" - fogalmaz a közlemény.

Az LME szerint a szabad szoftver, mint a beszéd vagy bármely más emberi cselekedet, szintén az ember önkifejezésének eszköze lehet. Így a szabad szoftverek nyílt vagy bújtatott szoftverszabadalmak általi korlátozása, nem más mint a szólás és sajtószabadság lábbal tiprása.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft