Valér
4 °C
8 °C

Törvény készül az elektronikus információs szabadságról

MTI
2005.05.18. 22:27
A kormány szerdai ülésén elfogadta az elektronikus információs szabadságról szóló előterjesztést, amelynek célja az állam működésének átláthatóbbá tétele - mondta Batiz András sajtótájékoztatón.

A kormányszóvivő elmondta: a jogszabály megteremti annak feltételeit, hogy a legfőbb közigazgatási szervek, az önkormányzatok, bíróságok, oktatási és kulturális intézmények, elérhetővé tegyék a világhálón a munkájukkal kapcsolatos információkat. A törvény hatályba lépését követően az interneten lehet majd hozzáférni a közérdekű adatokhoz, például jogszabálytervezetekhez, a Magyar Közlönyhöz, vagy - anonim módon - bírósági ítéletekhez. Hozzátette: lesz egy közzétételi lista, amely alapján a közigazgatási szervek közzéteszik a tevékenységükre és gazdálkodásukra vonatkozó információkat saját honlapjukon.

Az informatikai minisztérium a böngészés megkönnyítése érdekében egységes adatkezelő rendszert alakít ki. A főbb közigazgatási szervek már 2006. január elsejétől nyilvánossá tesznek információkat. A tervek megvalósítása a szóvivő tájékoztatása szerint jövőre nem igényelnek költségvetési forrásokat, a felkészülés költsége 2007-re mintegy másfél milliárd forintra tehető.