Ágnes
-1 °C
2 °C

Az EU teljes digitális műsorszórást akar 2012-re

euractiv.hu
2005.05.25. 09:56

Az Európai Bizottság arra buzdítja tagállamait, hogy minél hamarabb térjenek át a digitális műsorszórásra. A digitális jelekkel továbbított tévéadások jobb minőségűek, egy hullámhosszon több csatorna fogható, több rádióadás is továbbítható, a felszabaduló sávokon pedig mobiltelefon-szolgáltatásokat lehet eljuttatni széles tömegekhez.

Az Európai Bizottság értékelése szerint a tagországok jól haladnak az analóg műsorszórásról a digitálisra való áttérésben. Ausztria, Németország, Spanyolország, Finnország, Olaszország Málta és Svédország vélhetően 2010-ig teljesen átáll a digitális műsorszórásra, Belgium, Szlovénia, Szlovákia, Nagy-Britannia, Magyarország és Lengyelország legkésőbb 2012-ig tér át az új rendszerre.

A tévénézőknek egy digitális vevőt kell vásárolniuk, ahhoz hogy az adást fogják. (A legújabb tévékbe ezeket a vevőket beépítik, csak a régiekhez kell külön megvásárolni.) A bizottság becslése szerint évente 20 millió digitális vevőberendezést vásárolnak majd az európaiak.

Magyarországon tavaly októberben indult el a digitális műsorszórás, egyelőre a közszolgálati adók - m1, m2 és Duna TV - adása fogható digitálisan.