Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az év végére elkészül az energiapolitikai stratégia

MTI
2005.05.26. 17:00
Nagy lendületet vett a több évtizedre szóló energiapolitikai stratégia kidolgozása, 17 bizottság jött létre a részletek kimunkálásához, az év végére már a kész dokumentumot is széleskörű vitára bocsátják, jelentette be Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára a csütörtöki budapesti szakmai fórumon.

A fórum helyettes államtitkárhoz kérdést intéző résztvevője azt kifogásolta, hogy Magyarország csak 2015-ig rendelkezik energiapolitikai tervekkel. Eközben az Európai Unió 2030-ig dolgozta ki koncepcióját, amelynek elvileg a hasonló időtávú magyar stratégiával is számolnia kellene.

A jelenlegi magyar, együttesen mintegy 8500 megawatt beépített kapacitású villamosenergia-termelő létesítményekből 2020-ig 4 ezer megawattnyi áll le, közölte a rendezvényen Tombor Antal, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. (MAVIR) elnök vezérigazgatója.

Mint elmondta: 2010-ig a tartalékokkal pótolható az éves energiaigény bővülése, illetve a leálló erőművek kapacitása, de 2020-ig mindenképpen legalább 6 ezer megawattnyi új kapacitást kell kiépíteni.