Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Az észt elnök az e-szavazás ellen

APA
2005.05.26. 18:03
Észtország elnöke csütörtökön nem írta alá az elektronikus szavazást lehetővé tevő törvényt. Arnold Rüütel aggályosnak tartja, hogyan egyeztethető össze az alkotmánnyal az online szavazás. Eddig ugyanis szerinte nem folyt kielégítő vita arról, hogyan teremtheti meg a törvény az egységes és titkos szavazás feltételeit.

Az észt elnök abban sem biztos, hogyan lehet biztosítani a kampánycsendet. Rüütel ennek ellenére abból indul ki, hogy a jövőben az e-szavazás a hagyományos eljárást jól kiegészítő eszköz lesz, amely segíti a választói részvétel emelkedését. Az elnök indoklásában emlékeztet rá, hogy az észt szavazók többsége az online szavazás bevezetésének pártján áll.

A törvényt május 12-én fogadta el az észt parlament. Az alkotmányügyi bizottság alelnöke szerint a törvény vitáját a jövő héten újra megnyitják. Elméletileg a parlamentnek megvan a lehetősége arra, hogy változtatások nélkül fogadja el ismét a törvényt. Ha az államfő továbbra is problémákat lát benne, az észt alkotmánybírósághoz fordulhat.  • Vennék
  • Hírek