Piroska
-2 °C
5 °C

Közös SED-monitor gyártásba kezd a Toshiba és a Canon

MTI
2005.05.31. 11:35
A Toshiba Corp. és a Canon Inc. 180 milliárd jent - mintegy 1,5 milliárd dollár - fordítanak nagyfelbontású lapképernyős televízió készülékeket gyártó üzem építésére. A SED (Surface-conduction electron-emitter Display) technológiával készülő lapképernyők a katódsugárcsöves (CRT) monitorokkal megegyező képminőséggel rendelkeznek.

A SED képernyőnek gyakorlatilag minden egyes képpontja egy a CRT monitorokéhoz hasonló elektron ágyúnak felel meg. A fényt a foszfor bevonatú képernyő felületre becsapódó elektron bocsátja ki. A nagy fényerő és a magas képfelbontás mellett a SED monitorok előnye még a nagyfrekvenciás működés, a magas kontraszt, a nagy színmélység és az alacsony energiafogyasztás.

A mostani beruházás egyike a valaha végrehajtott legnagyobb digitális szórakoztató elektronikai berendezés gyártó üzemfejlesztéseknek Japánban. A két cég fele-fele arányban fedezi a költségeket.

Az építési munkálatok az idei év vége felé kezdődnek meg a Toshiba üzemében Taishiban, Hyogo prefektúrában. Kezdetben havi 75 ezer darab 50 colos képátmérőjű monitort gyárt majd az üzem. 2010-re éves termelési kapacitása eléri majd a hárommilliót.

A két elektronikai konszern körös vállalatot hozott létre a SED képernyők fejlesztésére, termelésére és értékesítésére tavaly a Canon Hiratsuka-i (Kanagawa prefektúra) üzemében. Az új üzem elkészültéig a SED képernyők gyártását itt végzik majd.

A SED képernyők gyártására létesített közös vállalkozás a Canon első lépése a televízió piac felé. A Toshiba a SED képernyők gyártásától és más televíziós fejlesztésektől az üzletág forgalmának 2010-ig a jelenlegi háromszorosára, 1,5 ezer milliárd jenre emelését várja.