Auguszta
-3 °C
2 °C

Európai adatbázis az autótolvajok ellen

euractiv.hu
2005.06.03. 10:59

A Európai Tanács legújabb rendelkezése értelmében az autók regisztrációját végző nemzeti hatóságoknak ezentúl hozzáférése lesz a Schengen Információs Rendszerhez (Schengen Information System - SIS). A rendszer tartalmazza a schengeni országok autóinak adatait, vagyis azt, hogy lopott vagy körözött-e egy adott jármű. A hatóságok az adatbázis segítségével tájékozódhatnak, mielőtt egy másik országból importált autót újra regisztrálnának. A Tanács az Európai Bizottság 2003 augusztus 31-én benyújtott javaslatait megvizsgálva fogadta el a jogszabályt.

Franco Frattini, igazságügyi, valamint a szabadságjogokért és a biztonságért felelős biztos szerint a rendelet két fontos cél elérését teszi lehetővé: megkönnyíti a bűnüldöző szervek munkáját, és megnehezíti a bűnözők dolgát. A biztos szerint továbbá a lopott autók nagyobb valószínűséggel jutnak majd vissza tulajdonosaikhoz, mint korábban.

A lopott autók adatait a már létező SIS rendszerben tárolják, egyelőre 15 tagország adatai lelhetők itt fel. A rendszerben adatokat szolgáltató államok száma 2007-ben nőni fog, ekkor létrehozzák a SIS-II rendszert, hiszen az új tagállamok (köztük Magyarország) 2007 októberétől lesznek a schengeni rendszer tagjai.