Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Törvény az elektronikus információszabadságról

OS
2005.06.09. 15:11
Az Országgyűlés elé most beterjesztett, az elektronikus információszabadságról szóló törvényjavaslat a remények szerint tartalommal tölti meg az adatvédelmi törvény információszabadságra vonatkozó rendelkezéseit is, azáltal, hogy előírja a közszféra által kezelt közérdekű adatok nagy többségének kötelező elektronikus közzétételét.

A törvényjavaslat mellékletében szereplő általános közzétételi listában feltüntetett adatokat a közszféra egészére nézve kötelezően közzé kell tenni az interneten. Ezek az adatok az adott szervezet felépítésével, működésével, gazdálkodásával kapcsolatban tartalmaznak részletes információkat.

Kötelezően kívánja a törvény előírni, hogy a jogszabály-előkészítés során a jogszabálytervezetekkel kapcsolatos legfontosabb dokumentumok már a szabályozási koncepció kialakításától kezdve online elérhetőek legyenek. A jogszabálytervezetek véleményezésére is lesz lehetőség bárki számára.

A Magyar Közlöny ingyenes elektronikus változatban közzétételre kerül a megjelenés napján, a Hatályos Jogszabályok Elektronikus Gyűjteménye adott naptári napon hatályos valamennyi jogszabály hatályos szövegét az esetleges módosításokkal egységes szerkezetben fogja tartalmazni.

A jogállamiság és az esélyegyenlőség kiteljesítését szolgálják a törvényjavaslat azon rendelkezései, amelyek szerint megteremtődik a Legfelsőbb Bíróság és a táblabíróságok anonimizált ítéleteinek nyilvánossága. Így a jogalkalmazás gyakorlata a korábbihoz képest szélesebb körben hozzáférhető, megismerhető lesz.

Az interneten közzétett adatokhoz bárki, bármikor, ingyenesen, azonosítás nélkül hozzáférhet majd. A közzétett adatokat főszabály szerint egy évig nem lehet eltávolítani a honlapról.  • Vennék
  • Hírek