Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Sikeres kísérlet a madárinfluenza elleni vakcinával

MTI
2005.06.13. 10:47
Vietnam sikeres kísérletet hajtott végre egy madárinfluenza elleni, hazai fejlesztésű vakcinával, jelentették be hétfőn Hanoiban.

Bár még csak állatokon - egereken, majmokon és csirkéken - próbálták ki az oltóanyagot, de az Országos Higiéniai és Járványügyi Intézet már engedélyt kért az egészségügyi minisztériumtól arra, hogy 10-20 önként jelentkező embert is beoltson a madárinfluenza elleni védőoltással.

A beoltott állatok immúnissá váltak a madárinfluenza vírusának veszélyesebb, H5N1 törzsével szemben, mondta Nguyen Tran Hien, az intézet igazgatója.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a vietnami vakcinakísérletekkel kapcsolatban. A WHO szerint e kísérletek nem felelnek meg az általa megszabott biztonsági előírásoknak, és ez a körülmény veszélyeket rejt magában.

A WHO attól tart, hogy a kellő körültekintés nélkül végzett kísérletek nyomán kialakulhat a vírusnak egy olyan mutánsa, amely képes lehet emberről emberre is átterjedni, és világméretű járványt előidézni.