Mátyás
-6 °C
1 °C

Atommag-fizikai konferencia Debrecenben

MTI
2005.06.20. 15:20
Az úgynevezett egzotikus atommagokkal foglalkozik a a Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézetében (Atomki) megrendezett nemzetközi konferencia, amely hétfőn kezdődött meg. A tanácskozást 1997 óta harmadik alkalommal rendezik meg Debrecenben, ami az intézetben dolgozó fizikusok nemzetközi elismertségét is tanúsítja, mondta Lovas Rezső akadémikus, az Atomki igazgatója.

"Az egzotikus jelző azzal kapcsolatos, hogy az atommagok korábban megismert tulajdonságai mellett az utóbbi években új, szokatlan jellemzőket is felfedeztek" - magyarázta az akadémikus. A legszemléletesebb ilyen tulajdonság az atommagok erős deformációja: a szokásosan gömb alakú atommag akár háromszorosan is megnyúlt - hiperdeformált - alakot is felvehet. Az urán izotópjai esetében az ilyen nagyfokú deformáció fellépését először az Atomki kutatói mutatták ki.

Lovas Rezső szerint e kutatások eredményei az atomenergia békés felhasználása, valamint az atommag-fizikai módszerek más tudományokban való alkalmazása szempontjából is fontosak. Az "egzotikus" konferencián a világ húsz országából száz kutató vesz részt. A neves fizikusok a szombatig tartó tanácskozáson áttekintik a jelenleg folyó atommag-fizikai kutatások eredményeit és a tudományág stratégiai fontosságú távlati terveit.