Mátyás
-6 °C
1 °C

Pakstól félnek az osztrákok

MTI
2005.06.22. 13:42

A Falter - Bécs város hetilapja - szerdai számában megjelent írás szerint a paksi atomerőmű nem felel meg a nyugati biztonsági normáknak. A lap szerint a 70-es években épített erőmű blokkjai harmincéves működtetési idő után eredetileg 2012 és 2017 között fokozatosan leállnának, azonban ez Lux Iván, a budapesti magyar atomenergiai hatóság vezérigazgató-helyettese számára tiszta pazarlás. A kormány késznek tűnik arra, hogy Paks leállását 20 évvel eltolja, az engedély azonban még hiányzik ehhez.

A cikkben emlékeztettek arra, hogy 5 évvel ezelőtt a Siemens vezetésével egy vállalatcsoport több millió dollár értékben reaktorvédelmi rendszert épített be Pakson. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői sikeresnek minősítették a korszerűsítési fáradozásokat, jóllehet a reaktorok nem felelnek meg a nyugati biztonsági normáknak, mivel Paks nem rendelkezik olyan teljes nyomású szigeteléssel, hogy katasztrófa esetén a radioaktív szennyező anyagot vasbeton harang alatt tartsák, ezenfelül pedig a helyszín szeizmikusan nem biztonságos. Így, egy súlyos baleset után a radioaktív csapadék kedvezőtlen időjárási körülmények között Linzig is eljutna.

Az osztrák környezetvédelmi minisztériumban ugyanakkor kétségbe vonják egy esetleges osztrák beavatkozás sikerét.

A Falter szerint Pakson ugyanolyan reaktorok működnek, mint a kelet-németországi Greifswaldban, amelyeket azonban biztonsági okokból a változások után leállítottak. A paksi vezetés mindazonáltal évek óta propagálja azt a jelszót, hogy az erőmű a világ legbiztonságosabbjai közé tartozik.

A cikk emlékeztet a 2003. április 10-én történtekre, amikor a fűtőelemek tisztítási folyamatában rendkívüli melegedés következett be. Az egyik hűtőtartályból radioaktív gőz jutott ki, ám szerencsére csak kis mennyiség jutott a környezetbe. A NAÜ vizsgálatánál kiderült, hogy a 30 fűtőrúd többsége megolvadt, és a hirtelen lehűlésnél eltört. A hétfokozatú veszélyességi skálán az INES 2-ről a komoly üzemzavart jelző INES 3-ra emelkedett a minősítés.

A cikkíró egy magát megnevezni nem akaró helyi középiskolai tanárt szólaltatott meg, aki szerint "egy ismerőse, aki kulcspozícióban dolgozik az erőműben, az üzemzavar óta komolyan retteg". A sérült fűtőelemek jelenleg is a hűtőtartályban fekszenek, és kiemelésük nagyon kockázatos, mert ellenőrizetlen láncreakció és ismételt túlhevülés következhet be. A magát megnevezni nem akaró középiskolai tanár "ismerőse" szerint csak a véletlenen múlt, hogy akkor nem következett be robbanás.

Hírt adott arról is, hogy a kiégett fűtőelemeket az urali Majakba szállítják. "Orosz sugáráldozatok" egy csoportja áprilisban Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél akart tiltakozni a szállítmányok felújítása ellen, ám a rendőrség őrizetbe vette őket a gyülekezési törvény megsértése miatt.