Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nem kell a néma Windows

2005.06.23. 13:30
A Windows XP N verziója egy hete jelent meg Angliában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban, júliusban pedig további tíz nyelven kerül piacra a félkarú operációs rendszer.

Ugyanakkor az új verzió nem kell senkinek - írta meg az AP hírügynökség. A számítógép-disztribútorok meglehetősen csekély érdeklődést tanúsítanak az „N” iránt. Néhány gyártó piacra dob egy limitált számítógép-szériát, és megnézi, hogy mekkora lesz rá az érdeklődés, de a többség továbbra is a régi verzióra szavaz, mert az többet ad lényegében ugyanannyiért.

Windows N-nek nevezik a Microsoft Windows XP operációs rendszerének lebutított változatát, ami gyakorlatilag csak abban különbözik nagytestvérétől, hogy a szoftvercég eltávolította belőle a hang- és videofájlok lejátszására alkalmas lejátszót, a Media Playert.

Erre a verzióra azért volt szükség, mert az Európai Bizottság tavaly év végén kötelezte a Microsoftot arra, hogy vegye ki az operációs rendszerből a lejátszót, mert annak integrációja versenyellenes, és sérti a független alkalmazások fejlesztői - így többek között az RealPlayer önálló médialejátszót készítő RealNetworks - gazdasági érdekeit.