Auguszta
-4 °C
2 °C

Uniós vita az IT-ágazat fejlődéséről

MTI
2005.06.27. 15:53
Az Európai Unió távközlési miniszterei stratégiai dokumentumot vitattak meg az az IT-ágazat versenyképességének a javításáról, jelentette be Jambrik Mihály, az informatikai és hírközlési minisztérium közigazgatási államtitkára a miniszterek hétfői luxembourgi találkozója után. Az úgynevezett i2010 európai információs társadalmi stratégia szerint az Unióban a gazdasági növekedés egynegyede és a termelékenység 40 százaléka az IT-szektornak köszönhető, ezért fontos lenne támogatni az ilyen irányú fejlesztéseket és kutatásokat. Az utóbbira szánt pénzügyi forrásokat korábbi közlések szerint 80 százalékkal növelnék. A nemrégiben bejelentett versenyképességi és innovációs program keretében ugyancsak jelentős összeget - 800 millió eurót - fordítana ilyen célra az EU, továbbá a strukturális és regionális fejlesztési alapok ilyen célú felhasználását is ösztönözné.

Az Európai Bizottság 2007-ig áttekinti, hogy mi akadályozza az elektronikus hírközlés és médiaipar fejlesztését, és a szabályozásban változtatásokat is javasolni fog. Várhatóan már idén javaslatot tesz egy frekvenciagazdálkodási stratégiára is. A stratégia határozza meg a digitális televízióra való átállás 2012-es határidejét is.

A fő téma hétfőn az internet irányítása és a szabályozás mértéke volt. Jelenleg minimális az irányítás, és nem kormányzati szervek gondoskodnak erről, hanem egy amerikai konzorcium, az ICANN. A miniszterek közös álláspontja szerint ezen a bázison kell továbbhaladni, nem célszerű növelni az internet irányítását.