Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Erősíti együttműködését a Microsoft és a Toshiba

Yahoo!
2005.06.28. 10:09
A Microsoft és a Toshiba az új szórakoztató-eletronikai termékek fejlesztésében szorosabb együttműködést tervez. A két cég Tokiói bejelentése szerint kicserélik egymással szoftveres és hardveres fejlesztéseiket, hogy így segítsék az új termékek létrejöttét.

A DVD utódának szánt HD-DVD (High-Density DVD, nagy sűrűségű DVD) szabványhoz olyan lejátszót terveznek, amely a Microsoft Windows CE operációs rendszerén alapul. A HD-DVD lemezek hagyományos CD méretűek, tárolókapacitásuk viszont jelenleg 30 GB. A hagyományos DVD ezzel szemben 8,5 GB-nyi adatot tárolhat.

Mint emlékezetes folyamatos a harc az utódszabvány bevezetése körül. A Toshiba és az NEC által támogatott HD-DVD versenytársa a többek közt Philips, Panasonic és a Sony által elismert Blu-ray Disc. A Toshiba és a Microsoft már jelenleg is együttműködik a Tábla-PC-k, multimédia számítógépek és noteszgépek gyártásában. A két cég már azt tervezgeti, hogy a mobil számítógépeken már a következő generációs Windows, a Longhorn fusson. A Toshiba dobott 1985-ben elsőként piacra hordozható számítógépet.