Sára, Márió
2 °C
6 °C

EMagyar pont nyílt Horvátországban

MTI
2005.06.29. 11:26
EMagyar pont nyílt szerdán a horvátországi Újbezdánban (Novi Bezdan) a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) támogatásával. A közösségi internetelérési pontot a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége működteti. Az IHM 2004-ben hirdette meg "Szülőföldön az információs társadalomba" című programját, amelynek a határon túli magyar szervezetek helyi informatikai fejlesztési stratégiája volt az alapja. A program fő célja, hogy a határon túli magyarlakta területeken is kialakuljon egy olyan jellegű hálózat, amilyen a hazai "eMagyarország pontoké".

A határon túli "eMagyar pontoknak" ugyanaz a rendeltetése, mint az "eMagyarország pontoknak": ingyenes vagy kedvezményes árú internethasználatot biztosítanak a lakosságnak. E program jegyében 179 "eMagyar pont" nyitja meg kapuit a magyarok lakta határon túli településeken.

Összesen 228 millió forint áll rendelkezésre a program valóra váltásához. 140 millió ebből az infrastruktúrára kiépítését, az "eMagyar pontok" létrehozását szolgálja, 26 millió a tartalomfejlesztést, közel 15 millió az informatikai képzést, csaknem 21 millió a magyar kultúra digitális megőrzését, 24 millió pedig az infokommunikációs fejlesztéseket.