Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Analóg fuharosok

euractiv.hu
2005.07.04. 11:05

Több fuvarozó szervezet figyelmeztet: az EU-tagállamok nincsenek felkészülve arra, hogy augusztus 5-ig bevezessék a digitális tachográfokat, amelyekkel a teherautók sebességét és az úton töltött időt mérnék.

Digitális tachográfokkal kell felszerelni az összes, 3,5 tonnánál súlyosabb kereskedelmi gépjárművet augusztus 5-ig. A tachográfok olyan adatokat regisztrálnak, mint például az autó sebessége, a megtett út hossza, külön az egyes utak hossza, a buszok és teherautók indulási és megállási időpontja.

Az előírásokat az Európai Bizottság 2002 júniusában fogadta el, ám a digitális tachográfok bevezetésének dátumát egyszer már elhalasztották, akkor döntöttek a 2005. augusztus 5-i időpont mellett.

A fuvarozó szervezetek képviselői most arra figyelmeztették az Európai Bizottságot, hogy a tagállamok nem tudják előkészíteni határidőre az új rendszer bevezetését, emiatt újabb halasztásra volna szükség. E szervezetek vezetői úgy látják, hogy a Bizottság a korábbi figyelmeztetéseket és halasztási kéréseket figyelmen kívül hagyta, pedig még az Európai Parlament is a határidő 2006 augusztusáig történő elhalasztása mellett van.

A huszonöt tagországból 12-ben nem ültették át a nemzeti törvénykezésbe a szükséges direktívákat, 15 országban nincs meg az a kártya, ami elméletileg már május 5-től elérhető kellene, hogy legyen ahhoz, hogy a digitális tachográfokat használni lehessen.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft