Mátyás
-6 °C
1 °C

Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat

MTI
2005.07.06. 16:07

A Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-központja zárt tárgyalásos eljárást indított az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) üzemeltetésére és az azon nyújtandó szolgáltatások biztosítására. A tender eredményesen befejeződött, melynek eredményeként az összességében legelőnyösebb ajánlat kiválasztásra került.

A nyertes ajánlattevő a jelenlegi költségeknél jóval alacsonyabb áron biztosítja az EKG üzemeltetését, emellett az elkövetkezendő években saját forrásból több milliárd forint fejlesztést valósít meg a hálózat, valamint annak szolgáltatásai kialakítására és korszerűsítésére. Az ajánlat alapján az EKG-hoz csatlakozott intézmények számára ingyenesek a hálózaton nyújtott alapszolgáltatások (internet elérés, elektronikus adattovábbítás, elektronikus levelezés, valamint az internetről érkező támadások és vírusok elleni védelmet biztosító biztonsági eszközök és szolgáltatások). 2006. január 1-től az internet alapú távközlési szolgáltatásra áttéréssel az EKG-n belüli forgalomban ingyenessé válik a hangszolgáltatás, illetve az EKG-ből kilépő belföldi távolsági hívások helyi hívásként kerülnek elszámolásra. A tender eredményeként az elkövetkező években jelentősen csökkennek a kormányzati szektor távközlési kiadásai.

Az EKG, mint a kormányzat zártcélú hálózata, biztosítja a központi közigazgatás intézményei számára a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvénybe foglalt rendelkezések megvalósítását, így többek között az elektronikus ügyintézéshez kapcsolódó - az adatvédelmi törvény hatálya alá tartozó - személyes információk intézmények közötti továbbítását, valamint az EU intézményekkel történő kapcsolattartással és a közigazgatási tevékenységgel esetenként együtt járó nem nyilvános dokumentumok forgalmazását. Ezeknek az információknak a védelme különleges biztonsági intézkedéseket igényel, amelyek az EKG-hoz kapcsolódó szolgáltatások esetében is indokolják az alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdeket érintő vagy különleges biztonsági intézkedést igénylő 143/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet alkalmazását.