Sára, Márió
2 °C
6 °C

Testbe ültetett defibrillátor

MTI
2005.07.07. 08:38

Defibrillátort ültetnek a tachikardiális szívritmus-zavarokkal küzdő betegek testébe, s a szerkezet áramütést ad, amikor bekövetkezik a zavar. A legújabb azonban az, hogy a beültetett ritmusszabályozó és defibrillátor tevékenységének és a szívműködésnek az ellenőrzésére már nem kell háromhavonta orvoshoz menni, hanem egy távmegfigyelő rendszer végzi a folyamatos ellenőrzést.

Ausztriában Innsbruckban, Bécsben és Grazban kezdték meg az úgynevezett ICD-rendszerek beültetését: ezek mobil telefonon tudják közvetíteni a beültetett elektródákkal közvetlenül a szívről vett EKG-t, s így a világ bármelyen táján tartózkodhat a páciens, figyelni tudják a fejleményeket. A beültetett szerkezet az adatokat egy mobiltelefon nagyságú, külső készülékre közvetíti, amelyet a beteg bárhová magával vihet. Az adatátvitelhez nem szükséges a beteg elhatározása, vagy részvétele, csupán az a fontos, hogy a készülék fel legyen töltve és be legyen kapcsolva.

A külső készüléktől az adatok egy szervizközpontba, onnan pedig egy kellően biztosított internetes felületre kerülnek. Ha az előre meghatározott működéstől eltérő adatok érkeznek, az orvos emailben figyelmeztetést kap, és lehívhatja a világhálóról a részletes adatokat. Így az orvos - szükség esetén - szinte azonnal be tud avatkozni, akár a beteg állapotában bekövetkezett változásról, akár technikai hibáról van szó: például behívhatja a pácienst, vagy változtathat a gyógyszeres kezelésen.

Mindent egybevetve a megfigyelő rendszer két nagy előnye a kezelés nagyobb biztonsága, valamint az, hogy az idős és a dolgozó pácienseknek nem szükséges yakran orvoshoz menni.