Valér
4 °C
8 °C

A német piacra vetett szemet a ZTE kínai távközlési vállalat

MTI
2005.07.13. 13:33

A legnagyobb tőzsdén jegyzett kínai távközlésiberendezés-gyártó vállalat, a ZTE a német piacon is fel akarja venni a versenyt a Siemensszel és más, őshonos távközlési vállalatokkal. "Fiatalok vagyunk és tanulékonyak, megszerezzük azt a piaci részesedést, ami jár nekünk" - jelentette ki a ZTE németországi igazgatója, Ling Hai-feng. A vállalat szektortársaihoz képest viszonylag későn, 1985-ben alakult meg Kínában, és kemény küzdelem árán tett szert jelenlegi piaci rangjára. "Ezt fogjuk megismételni Európában is" - idézte az igazgatót a dpa hírügynökség. A cég intenzív tárgyalásokat folytat mobil- és vezetékes távközlési vállalatokkal. Indul a német rendőrségi digitális távközlési rendszer szállítására kiírt milliárdos pályázaton is. Mobiltelefonjaival még az idén megjelenik a német piacon.

A ZTE és más, hasonló kínai vállalatok, köztük a Huawei, már a távközlésben is megkezdték a külföldi piacok meghódítását. A 25 ezer alkalmazottat foglalkoztató ZTE tavaly több mint 4 milliárd dolláros forgalmat bonyolított külföldön. Nagy kutatási és fejlesztési beruházásainak köszönhetően évente 35 százalékos növekedési ütemmel terjeszkedik. Olyan nagy nevek európai piacaira vetett szemet, mint a Nokia, a Siemens, az Ericsson és az Alcatel. Ling jó esélyt lát a sikerre. A ZTE egyike azon kevés vállalatoknak, amelyek az egész ágazatban kínálnak termékeket, a hálózati rendszerektől a kézi készülékekig. A meghonosodott márkák 30-40 évre visszatekintő ügyfélkapcsolatait feloldani azonban nem lesz egyszerű feladat. Theo Kitz, a Merck Finck bankház távközlési piaci elemzője szerint nem kell különösebben erőteljes kihívással számolni a kínai cégek részéről, ha saját erőből kívánnak terjeszkedni. Ha azonban, a BenQ példáját követve, ismert európai márkát vásárolnak fel, mindjárt más lesz a helyzet. Egy másik lehetőség a dömpingáras piaci benyomulás, ami azonban "az egész ágazat kárára lenne".

Ling különösen fontosnak tekinti az európai piacot, mivel "itt születnek a technológia szabványok". Finck szerint "a technológiában és a gyártási költségek terén a kínaiak nagyon is versenyképesek."