Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A mobiltelefon-hálózat kikapcsolásának lehetőségét mérlegeli Prága

MTI
2005.07.13. 15:19

A mobiltelefon-hálózat kikapcsolására is várhatóan lehetőség lesz Csehországban abban az esetben, ha az országban terrorista támadás veszélye alakul ki. Frantisek Bublan, belügyminiszter ezirányú felvetését szerdán a mérvadó politikai pártok képviselői feltételekkel ugyan, de egyértelműen támogatásukról biztosították. Ugyanakkor kiderült, hogy a javaslat konkrét megvalósításáról eltérőek a vélemények. A hatályos cseh törvények jelenleg nem teszik lehetővé, hogy a mobiltelefon-hálózatot a biztonsági szolgálatok szükség esetén kikapcsolhassák. A londoni bombatámadások után azonban a belügyminiszter felvetette, hogy sürgősen módosítani kellene a törvényt.

A cseh kormány már június közepén elfogadott egy elemzést, amely rámutatott a problémákra, illetve a biztonságpolitika gyönge pontjaira. A kormány ennek alapján megbízta a belügyminisztériumot, hogy dolgozzon ki konkrét elképzelést a helyzet javítása érdekében. A javaslat egyik pontja, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni harcra való tekintettel növelni kellene a biztonsági szolgálatok jogkörét és lehetőségeit. A kormány szerdán újra foglalkozott a kérdéssel, de végleges döntés az új intézkedésekről, illetve a szükséges törvénymódosításokról még nem született meg. A kormánykoalíció három pártja - a szociáldemokraták, néppártiak és az uniósok - támogatják a mobiltelefon-hálózatot érintő javaslatot.

A cseh biztonsági szolgálatok szerint Csehországot jelenleg nem fenyegeti közvetlen terrorista veszély. A londoni események után azonban országszerte megszigorították a biztonsági intézkedéseket, s a prágai metróban is több a rendőr, mint korábban.