Klaudia
-4 °C
2 °C

Energiafüvet termel a trendi paraszt

MTI
2005.07.14. 16:32
Magyarországon optimális esetben az energiafű iparszerű termelése 2015-ig elérheti az 1 millió hektárt. Hektáronként 10 tonnás hozammal számolva a belőle nyerhető energia elérheti az évi 154 petajoule-t, ami a jelenlegi teljes energiafelhasználás 15 százaléka - mondta Dóczi János, a Hangya Futura Rt. vezérigazgatója csütörtökön. A társaság bemutatót tartott Abádszalókon a "Szarvasi-1" elnevezésű energiafű betakarításáról és hasznosításáról.

A "Szarvasi-1" energiafű az Alföld szikes talajú területeiről, illetve Közép-Ázsia száraz klímájú térségeiből begyűjtött növények keresztezésével jött létre. Termesztésével, illetve hasznosításával új hazai előállítású energiaforrás áll rendelkezésre rövid, ezáltal olcsó szállítási utakkal - tájékoztatta a szervező cég vezérigazgatója az MTI-t.

A növény elterjedését nagyban elősegítheti az Európai Unió döntése, hogy a tagországok 2006-ra energiafelhasználásuk 6 százalékát, míg 2010-re 12 százalékát megújuló energiaforrásokból biztosítsák - jelezte Dóczi János. A vezérigazgató közölte: a "Szarvasi-1" energiafű mellett szól, hogy a kéntartalma a fosszilis szénhidrogénekkel összehasonlítva csekély, így eltüzelése esetén a kéndioxid kibocsátása minimális.

További előnye, hogy a szén 12-15 százalékos hamutartalmával szemben mindössze 4,2 százalék hamut tartalmaz, amelyet káliumtartalmánál fogva a talaj-erő visszapótlásnál jól lehet hasznosítani - tette hozzá a vezérigazgató.

A "Szarvasi-1" energiafű energetikai célú felhasználásakor célszerű a növényt a termőhely közelében felaprítani és tömöríteni, majd így szállítani az erőművekhez. A jelenleg üzemelő kazánokban történő elégetésére egy speciális égőfejet fejlesztettek ki.