Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Jön az új orosz űrrepülőgép

MTI
2005.07.19. 12:05

A Roszkozmosz orosz űrkutató szervezet újabb űrrepülőgép fejlesztésébe kezdett: a Klipernek nevezett szerkezet kicsinyített makettjét a franciaországi Le Bourget légibemutatón már láthatták az érdeklődők, de Oroszországban épül már egy életnagyságú modell is, melyről az EuroNews televíziónak az Európai Űrgynökséggel (ESA) készített Űrmagazin című műsora fényképeket is közölt. A három modulból álló szerkezet induló súlya mintegy 13 tonna lenne, és egy továbbfejlesztett Szojuz rakéta állítaná pályára. A hat űrhajóst és 500 kg terhet, vagy 2 személyt és 700 kg terhet szállító, kisszárnyú, zömök replőgéppel le lehetne szállni a jobbfajta hagyományos repülőtereken, vagy ejtőernyővel Kelet-Ázsia sivatagjaiban.

Kliper

Vlagyimir Danyejev, az űreszközöket gyártó orosz RKK Enyergija cég mérnöke szerint az amerikai űrsiklók és a Burán orosz űrrepülőgép építése óta rengeteg új anyagot fedeztek fel és új technológiák születtek, így ideje korszerű alapelvek szerint újratervezni az űrrepülőgépet, és az orosz tervezési tapasztalatot kiegészíteni az európai csúcstechnológiával. Szakértők egyetértenek abban, hogy itt az ideje kiváltani a lassan 40 éves Szojuz űrhajó-típust. (A nyolcvanas évek második felében épült Burán orosz űrrepülőgép főleg finanszírozási okokból nem vitte többre egyetlen kísérleti repülésnél.) Frank De Winne, az ESA belga űrhajósa a Kliperről szóló műsorban azt is elmondta: az orosz fél együttműködő partnereket keres nem csupán a Kliper építéséhez, hanem "üzemeltetéséhez" is: megkereste nem csupán az ESA-t, hanem többek között Japánt is.

Az európai válasz már decemberben megszülethet az európai országok illetékes minisztereinek tanácskozásán, és megfigyelők szerint jó esély van arra, hogy kedvező lesz, több okból is. Egyrészt a Kliper Európának módot adna arra, hogy saját űrhajósait maga juttassa az űrbe, másrészt az űrrepülőgépet hosszú távra tervezték, és nem csupán arra lesz alkalmas, hogy az amerikai ürrepülőgépek végleges leállása után gondoskodjon a nemzetközi űrállomás ellátásáról és működtetéséről, hanem a majdani újabb holdra szállásokhoz és a naprendszer további kutatásához is lehet majd használni. Az elöregedő űrsiklók lecserélésére az amerikaiak is új személyszállító eszközön gondolkodnak. A neve már meg van - Crew Exploration Vehicle, vagyis űrhajósokat szállító kutató jármű - de részletek erről még nem ismeretesek.