Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Robotruha japán öregeknek

MTI
2005.07.21. 09:40

Robotruhával igyekeznek az öregedő népesség segítségére sietni a japán kutatók. Szankai Josijuki, a cukubai egyetem kutatója olyan hitech-öltözéket fejlesztett ki, amely segíti az izomgyengeségben szenvedő személyeket.

A robotruha fehér páncélzatra emlékeztet, s a karok, a combok és a hát magasságában kapcsolódik az emberi testhez, számítógépe irányítja a ruhába beépített motorokat. Ezek jelfogókon kapják az utasításokat, méghozzá az öltözékbe bújtatott személy agyából és idegrendszeréből.

A jelfogók az idegáramra reagálva bekapcsolják a megfelelő motorokat. A Hybrid Assistive Limb (HAL)5 elnevezésű robotruha (hozzávetőleges fordításban: hibrid segítő végtag) egy olyan személy számára, aki nehezen tudja megtartani 80 kilós önsúlyát, lehetővé teszi akár 180 kiló mozgatását.

"A cél az emberek fizikai képességeinek megtartása vagy fejlesztése" - jelentette ki Szankai, aki külön céget hozott létre a HAL-5 forgalmazására, és már idén szeretné kikölcsönözni a robotruhát idős embereknek és mozgáskorlátozottaknak.