Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szexuális bűnelkövetők a neten

MTI
2005.07.21. 14:02

Az amerikai igazságügy-minisztérium szerdán elhelyezte a világhálón a szexuális bűncselekmények elkövetőinek több tízezer nevet számláló listáját, hogy ily módon elégítse ki a szülők és az érintett állampolgárok "kíváncsiságát".

A www.nsopr.gov című, ingyenesen hozzáférhető internetes oldalon 22 szövetségi állam szexuális bűnözőinek a névsora olvasható, egyszerű - névre, városra, államra vagy postai irányítószámra - történő rákereséssel. Mindenik fájl tartalmazza a szexuális bűncselekményt elkövető nevét, a bűncselekmény időpontját, elítélésének a részleteit és gyakran a fényképét is.

Alberto Gonzales igazságügy-miniszter májusban jelentette be az internetes oldal létrehozását, felszólítva a szövetségi államokat adatbázisuk egyesítésére. Eddig 22 állam válaszolt a kérésre, a következő hónapokban várhatóan továbbiak csatlakoznak a kezdeményezéshez.

"Az állampolgárok nemsokára megkereshetik a nemrégiben elkövetett, ismertté vált szexuális bűncselekmények elkövetőinek a személyazonosságát és a lakcímét" - közölte Regina Schofield, a minisztérium illetékese.

Az Egyesült Államokban több mint félmillió olyan személy él, aki szexuális bűncselekményt követett el, és a statisztikák szerint magas közöttük a visszaesők aránya.

A nyilvános jegyzékek közzététele révén országszerte lényegesen megkönnyíthető, hogy az állampolgárok felismerhessék az utcájukban, vagy városrészükben élő szexuális bűnözőket - áll a tárca közleményében.