Szilárda
0 °C
6 °C

Háttérben a megújuló energiaforrások

MTI
2005.07.22. 16:24
Természeti adottságai, a meglévő technikai, technológiai és szellemi tudás alapján Magyarország az elmúlt két évtizedben világhatalommá válhatott volna a megújuló energiaforrások terén, ugyanakkor jelenleg az összes energiatermelésben a 3 százalékot sem éri el az alternatív módon előállított energiák aránya, míg a nyugat-európai átlag csaknem 6 százalék, hangzott el pénteken Lakiteleken a megújuló energiaforrásokkal és környezetvédelemmel foglalkozó mezőgazdasági fórumon.

Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának tagja (Fidesz) rámutatott: az Európai Unió irányelvben fogalmazta meg, hogy a megújuló energiahordozók arányát 2010-ig duplájára, azaz 12 százalékra kell növelni, a magyarországi cél pedig mindössze 6 százalékos.

A politikus szerint a jelenlegi alig 3 százalékból 85 százalékkal részesedik az erdőégetés, ami azért is súlyos gond, mert ez a környezetet leginkább szennyező mód a szén kiváltására, s konzerválja azokat a gondokat, amelyeket már világszerte ismernek.

Ángyán József, a Szent István Egyetem intézetigazgatója, egyetemi tanár, a tanácskozás egyik előadója az MTI érdeklődésére elmondta: Magyarországon jelenleg egymillió hektárra tehető az a szántóföldként használt terület, ahol élelmiszernövényeket nem lehet nyereségesen előállítani. Ugyanakkor energetikai célú mezőgazdasági termeléssel nyereségessé lehetne tenni ezeket a területeket is.