Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Napelemek műanyagból

MTI, HavariaPress
2005.07.25. 08:23
Dán kutatók műanyagból készült új napelemeket mutattak be: ezek hatásfokán van még javítani való, de tartósak és olcsók, így nem kizárt, hogy áttörést jelentenek - közölte honlapján az állami dán Risoe laboratórium. A napelemmel működő készülékekben általában szilícium napelemeket használnak, mivel a sokkal olcsóbb műanyag napelemek általában nagyon törékenyek és csak néhány napig működnek.

A minap Koppenhágában bemutatott új típusú napelemekről Frederik Krebs, az állami Risoe laboratórium vezető kutatója elmondta: az eddiginél stabilabb műanyaggal sikerült kiváltani a napelemben a napsugarak energiáját elektromossággá alakító komponens, s így az új műanyagból készült napelemek két és fél évig is eltartanak, ami világrekord. Szilíciumból készült napelemet már sok kalkulátorban és órában használnak, és vannak olyan házak, ahol az összes energiát ilyen napelemekkel biztosítják. Építettek már naphajtású autókat is, de ezek különösen drágák voltak, tömeggyártásuk szóba sem jöhetett.

Egy négyzetméter szilícium napelem előállítása 800 dollárba kerül, míg egy ugyanekkora műanyag napelem 15 dollárnál kevesebből előállítható. A baj csak az, hogy a műanyag napelemek rossz hatásfokúak, a napenergiának csupán 0,2-5 százalékát használják fel, míg a szilícium napelemek elérik a 12-15 százalékos hatásfokot. Krebs szerint a kutatók eddig a tartósságra koncentráltak és megoldották a problémát, most a hatásfok javítása a cél. Nagy a kereslet a napelemek iránt, és a szilícium gyártók nem tudják kielégíteni az igényeket. Az új, tartós műanyag napelemek hamarosan versenyképesek lesznek és a piacon is megjelennek. Még az is elképzelhető, hogy a mobiltelefonokban nemsokára nem is lesz telep, elég lesz helyette egy műanyag napelem csík.