Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Izraelbe megy az Intel

Napi Gazdaság
2005.07.26. 11:31
Izraelben építi fel új, négymilliárd dolláros gyárát az amerikai Intel Corp. félvezetőgyártó vállalat. Az új üzem az ország déli részén, Kiryat Gatban épül fel, s közvetlenül kétezer alkalmazottat foglalkoztat majd, de közvetetten további kétezer munkahely teremtését teszi lehetővé. Az izraeli állam 525 millió dollárral járul hozzá a beruházáshoz, és az Intelnek a támogatás megkapása után öt éven belül kell felépítenie a gyárat.

A vasárnap tett bejelentés előtt az Intelt vezető Craig Barrett-tel tárgyaló Ariel Saron izraeli miniszterelnök az izraeli gazdaság stabilitásának, illetve erejének elismerését látja a döntésben. Izraeli részről az ipari, kereskedelmi és munkaügyi minisztérium, a miniszterelnöki kabinet, illetve a pénzügyi tárca vett részt az Intellel folytatott tárgyalásokon, a delegáció vezetője Ehud Olmert gazdasági miniszter volt. A beruházás fogadásáért számos ország versenyzett világszerte, de végül Izrael lett a befutó, amihez feltehetően az is hozzájárult, hogy az Intel harminc éve van jelen a közel-keleti államban.

Az amerikai félvezetőgyártónak már van két gyára Izraelben, az egyik az új üzem tervezett helyszínének közelében, a másik pedig Jeruzsálemben. Az Izraelben a gyárainak üzemeltetésén túl kutatási tevékenységet is végző Intel összesen 5400 alkalmazottat foglalkoztat az országban, valamivel több mint hat százalékát a cég összes, 85 ezer alkalmazottjának. Tavaly az Intel izraeli leányvállalata 1,2 milliárd dollár értékben exportált termékeket.