Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Egyre több előfizető a Vodafone-nál

Napi Gazdaság
2005.07.26. 11:29
Öt éve a legnagyobb mértékben növelte előfizetőinek számát az áprilisban kezdődött pénzügyi év első három hónapjában a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a brit Vodafone Group Plc. Az elemzők által várt 2,83 millióval szemben 4,14 millióval nőtt az ügyfelek tábora. A bővülés különösen dinamikus volt Németországban, s a csoport kisebbségi tulajdonában lévő Verizon Wireless révén az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában. Ráadásul a TIW romániai és csehországi leánycégeinek megszerzése további 6 milliós növekedést eredményezett a negyedév folyamán, így a csoport világszerte már több mint 165 millió előfizetővel rendelkezik.

Az organikus árbevétel-növekedés 8,6 százalékos volt a negyedév folyamán, így a cég megerősítette korábbi, 6-9 százalékos organikus növekedést megcélzó tervét a pénzügyi év folyamán. A harmadik generációs (3G) szolgáltatásokra előfizetők szám a 1,1 millióval emelkedett a három hónap során és elérte a 3,3 milliót.

A Vodafone-nak a jelek szerint az eddigi terjeszkedés sem elég: a hétfőn nyilvánosságra került hír szerint a dán TDC-vel együtt ajánlatot tett a Polkomtel lengyel vállalat ellenőrző pakettjére. A két cég, amely jelenleg egyenként 19,6 százalékos részesedéssel rendelkezik a Polkomtelben, 8,7 milliárd zloty (2,1 milliárd euró) összegű ajánlatot tett további 46 százalékra, ami jelenleg különböző lengyel állami cégek kezében van.

A Vodafone és a TDC egy ideje tárgyalásokat folytat a részvények együttesen 57 százalékával rendelkező KGHM fémipari csoporttal, a PKN Orlen olajkonszernnel és a PSE közműszolgáltatóval, de a megbeszélések a szeptemberben esedékes parlamenti választások előtt holtpontra jutottak.