Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A vártnál nagyobb az Infineon vesztesége

MTI
2005.07.26. 11:38
Az Infineon, a legnagyobb európai félvezető áramkör gyártó a vártnál nagyobb üzemi eredmény szintű veszteséggel zárta pénzügyi évének harmadik negyedét. A negyedik negyedévre viszont bizakodó előrejelzést tett.

Az EBIT (adó- és kamatfizetés előtti) eredmény szintű veszteség 234 millió euró lett, az előző negyedévinek a duplája, mivel a vivőtermék csoport, a memória áramkörök piacián bekövetkezett áresés jóval nagyobbnak bizonyult a feltételezettnél. Tavaly még 2 millió eurós pozitív EBIT eredménnyel zárta a harmadik pénzügyi negyedévet az Infineon. A negyedév 1,6 milliárd eurós forgalma 16 százalékkal maradt el az előző évitől és közel azonos volt az előző negyedévivel.

A Reuters által megkérdezett 15 elemző előrejelzésének átlaga 165 millió eurós EBIT szintű hiányt várt. A prognózisok 225 millió és 86 millió euró között szóródtak az átszervezési költségek megítélésében tapasztalt eltérő vélemények miatt.

Az adózott eredmény 240 millió euró veszteség lett az előző negyedévi 114 milliós veszteség után. Az eredmény adat egy müncheni üzem bezárásával kapcsolatban teherként jelentkező 81 millió euró egyszeri tételt is magában foglal.

Az Infineon a memória áramkör árak stabilizálódását várja a negyedik negyedévre kiegyenlített keresleti és kínálati piaci környezetben. Ennek értelmében a negyedik negyedévben a harmadik negyedévinél jobb eredményt vár. A cég vezére Wolfgang Ziebart azonban nem erősítette meg az éves szinten a fedezeti pont elérését jelző korábbi prognózist, amelyről már korábban is jelezte, hogy nehezen lesz teljesíthető.