Piroska
-2 °C
5 °C

Megújuló energiaforrásokért kampányol az EU

euractiv.hu
2005.07.28. 11:18

Brüsszel 3,7 millió eurós kampánnyal kívánja ráébreszteni az uniós közvéleményt a megújuló energiaforrások előnyeire. A 2008-ig zajló kampány a remények szerint hozzájárul az EU azon energiapolitikai céljainak megvalósításához, amelyeket az Európai Bizottság úgynevezett Zöld Könyvében rögzítettek.

A célok közé tartozik a megújítható energia részesedésének 12 százalékra növelése 2010-ig, továbbá az, hogy 2020-ig 20 százalékos energiatakarékosságot sikerüljön elérni.

A kampány során a politikai döntéshozók és az egyszerű állampolgárok gondolkodását is igyekeznek megváltoztatni, többnyire a hagyományos módszerekkel, konferenciákkal, a téma sajtóbeli szerepeltetésével, internetes honlap készítésével. A tervek szerint létrehozzák az "energiapartnerség" intézményét, amelynek keretében az unió energiakörnyezetét érintő különféle programok szereplői osztják meg egymással tapasztalataikat.

A kampány nagy teret szentel majd a 2010-ig előírt feladatok bemutatásának: a 450 kombinált, részben biomasszával működő hőerőmű előnyei ismertetésének, az öt éven belül megépítendő mintegy 50 ezer alacsony energiafogyasztású lakóház propagálásának. A Bizottság abban bízik, hogy mindezek az intézkedések ösztönzően hatnak a döntéshozókra és tervezőkre.