Edina
-12 °C
-3 °C

Az ÁPV a gyapjaslepkék ellen

MTI
2005.07.28. 14:13

Az ÁPV Rt. két erdészetnek, összesen 58,5 millió forint támogatást ad a gyapjaslepke fertőzöttség elleni védekezés kiadásainak részbeni illetve teljes ellentételezésére - közölte az ÁPV Rt. az MTI-vel csütörtökön.

A védekezés költségei meghaladták az erdészeti társaságok egy részének teherbíró képességét, ezért az ÁPV Rt. a Délalföldi Erdészeti Rt.-nek, és a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Rt.-nek támogatást nyújt - olvasható a közleményben.

A Délalföldi Erdészeti Rt. összesen több mint 80 millió forintot költött kárelhárításra, a kárláncolat megelőzésére, permetezési munkálatokra. A közlemény szerint, megvizsgálva a társaság pénzügyi helyzetét az ÁPV Rt. úgy döntött, hogy a felhasznált saját forrásának 100 százalékát téríti meg a társaságnak, mintegy 44 millió forint értékben.

A Bakonyerdő Rt. területén összesen 30 ezer hektáron regisztráltak különböző mértékű rágáskárokat, 29 millió forintot fordítottak összesen kárelhárításra. Az igazgatóság döntése alapján a Bakonyerdő Rt. 14,5 millió forintot kap.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a 19 erdőgazdasági társaság tulajdonosi jogait gyakoroló ÁPV Rt. 2005. márciusában koordináló szerepet vállalt a védekezési folyamatban.

Ez év tavaszán több tízezer hektárra kiterjedő rágáskár érte az erdőterületeket. Az Állami Erdészeti Szolgálat összesen 280 ezer hektár erdőterületen jelezte a petecsomók jelenlétét, ezen belül 63 ezer hektár erősen fertőzöttnek bizonyult.