Benedek
-5 °C
5 °C

Szívbillentyűműtét lágyékon keresztül

MTI
2005.07.30. 12:06

Hamburgi orvosok forradalmasították a szívbillentyűműtétek technológiáját: a páciens mellkasának felnyitása nélkül korrigálták egy hatvanéves beteg billentyűhibáját. A hamburgi kardiológiai klinika orvosai a beteg férfi lágyékán át bevezetett katéterrel együtt egy fémkapcsot juttattak el a szív vénájához. Ennek segítségével sikerült helyreállítani a hibás szívbillentyű záró funkcióját.

"A pácienst az új eljárás megkíméli a narkózistól és a mellkas felvágásától, az esetleges komplikációktól" - mondta a ZDF televízióban Hermann Reichenspurner, a hamburgi klinika vezetője. Mint hozzátette, az új eljárást egyelőre csak olyan páciensek esetében alkalmazzák, akiknél a nyitott szívműtét, a mellkas felnyitása az átlagosnál nagyobb kockázatot jelent. A 60 éves benzinkút-kezelő hat nappal a beavatkozás után saját lábán állva, mosolyogva közölte a klinikán egybegyűlt újságírókkal: sokkal jobban érzi magát, könnyebben lélegzik, mint az operáció előtt.

Az eljárás előnye még, hogy költségei 65 százalékkal alacsonyabbak, mint a hagyományos billentyűműtétek esetében. Világszerte 8-10 millió szívbeteg reménykedhet abban, hogy a hamburgi módszer a kétéves kísérleti stádium elteltével standard eljárássá válik a kardiológiában.