Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Megszülettek a Slovak Telecom első versenytársai

MTI
2005.08.02. 16:01
A 2003. január elsején felszámolt szlovák vezetékes távközlési monopólium két és fél év elteltével ténylegesen is megszűnt. Augusztus elsejétől magányszemélyek és vállalkozások egyaránt igénybe vehetik egy behívószám választásával a Slovak Telekom konkurenseinek szolgáltatását. Augusztusban öt szolgáltató veszi fel a versenyt a Slovak Telecommal.

Elsőként az osztrák eTel teljesítette a piaci belépés technikai feltételeit, és a hónap elejére készen állt a szolgáltatásra az Amtel Slovakia és a Digital Telecom is. A Slovanet és a Nexta szolgáltatása még e héten beindul. További két cég is szerződést kötött a Slovak Telecommal, de szolgáltatásukat csak egyelőre meghatározatlan idő múlva kezdik meg.

A vállalatok számára a legnagyobb kihívást a hálózatok összekapcsolásáról szóló szerződés megkötése jelentette a Slovak Telecommal. Az egykori Slovenské Telekomunikacie állami távközlési monopóliumból kinőtt Slovak Telecom ugyanis egyedüli birtokosa az országot lefedő vezetékes távközlési hálózatnak. A Slovak Telecom 2000 óta 51 százalékban a Deutsche Telekomé, 49 százaléka továbbra is állami tulajdon.

A Slovak Telecom foggal-körömmel küzdött a piac tényleges megnyitása ellen. A sajtóban és a versenytársak által leggyakrabban szemére vetett vád szerint teljesíthetetlen követelmények támasztásával késleltette az összekapcsolási szerződések megkötését. Még a kormánynak is felrótták sokan, hogy 49 százalékos tulajdonrésze miatt nem igazán érdekelt a monopólium felszámolásában.

Domináns piaci pozíciójával való visszaélés miatt a felügyelet több alkalommal is elmarasztalta a Slovak Telecomot. A legfelsőbb bíróságig is elmenő folyamatos fellebbezésekkel azonban sikerült az ítéletek végrehajtását elodáznia. A fordulatot a felügyeleti hatóság jogkörének törvényi megerősítése hozta meg.

A Deutsche Telekom a maga részéről csak akkor engedett a nyomásnak, amikor az állam a közlekedési minisztérium és a nemzeti vagyonalap tulajdonában lévő részesedéseinek eladásával fenyegette meg. A monopólium felszámolására irányuló politikai nyomást ekkor a Deutsche Telekom már osztalékfizetéssel sem tudta semlegesíteni, miután éveken át osztalékfizetés helyett újra és újra visszaforgatta a profitot.

A kegyelemdöfést az idén nyáron a legfelsőbb bíróság adta meg, amikor elutasította a Slovak Telekom fontosabb fellebbezéseit a felügyelet döntéseivel szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!