Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ezüst nanobevonat kórházi fertőzések ellen

MTI
2005.08.03. 08:39

Az orvosi műszerek, tűk, katéterek felületére ezüst nanorészecskéket juttatva csökkenteni lehetne az Amerikai Egyesült Államokban évi 2 millióra becsült kórházi fertőzések számát, amelyek közül minden huszadik halállal végződik.

Az új ezüst nano-részecske bevonathoz szükséges technológiát Bruce Gibbins, a portlandi AcryMed cég alapítója és vezető kutatója mutatta be Portlandban, a "Micro Nano Breakthrough" konferencián. A cég régóta sikeresen gyárt ezüsttel preparált kötszereket, és partnerei felvetésére kezdett el foglalkozni aszzal, hogy katétereket is antibakteriális ezüstbevonattal lássa el.

A kórházi megbetegedések közel fele katéterekkel és más, bőrön áthaladó orvosi eszközökkel van kapcsolatban. Az eszközök felületén megtapadt mikrobák biofilmet képeznek, és ebből a kis erődítményből támadják a szervezetet. Antibakteriális bevonat, például finom ezüst részecskék felvitelével meg lehetne akadályozni a biofilm kialakulását.

Az ezüstöt már az ókori görögök és rómaiak is használták sebfertőződés ellen. Kis koncentrációban az ezüst erősen mérgező a csirák számára, és viszonylag ártalmatlan az emberi sejtekre. A mikrobák az antibiotikumokkal szemben hamar ellenállóvá válnak, de az ezüst-rezisztencia nem fejlődik ki olyan egyszerűen bennük, mert az ezüst a szervezetükben több ponton támad, tehát a mikroorganizmusok csak több egyidejű mutációval válhatnának ellenállóvá az ezüsttel szemben.

Régóta próbálnak ezüst részecske bevonatot előállítani, de az eddigi módszereknél vákuumra, és gyakran magas hőmérsékletre volt szükség. Ezek a vákuumos berendezések drágák és terjedelmesek voltak, a műanyag eszközök nem bírták ki a technológiát. Az AcryMed cég szabad levegőn, közel fagyponti hőmérsékletű ezüst poros folyadékkal kezeli a felületeket. A folyadékban lévő igen finom, 2 és 20 nanométer közötti részecskék mindenféle felülethez odatapadnak, üveghez, rozsdamentes acélhoz vagy teflonhoz egyaránt, és 150-200 napig a felületen maradnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!