Olivér
5 °C
8 °C

Virágzik a kéziszámítógépek piaca

MTI
2005.08.03. 13:28

Nyugat-Európában rohamosan növekszik a zsebszámítógépek piaca. A Gartner piackutató számításai szerint a PDA (Personal Digital Assistant) készülékek értékesítése a második negyedévben 94 százalékkal szökött fel. A legnagyobb keresletnek azok a készülékek örvendenek, amelyekkel telefonálni is lehet.

Világszerte 32 százalékkal bővült a piac a második negyedévben. Összességében 3,6 millió készülék kelt el, ebből Európában 1,3 millió, ami 37 százalékos piaci részesedést ad a régiónak az egy évvel korábbi 25 százalék után.

A készülék kategóriát eredetileg bevezető Palm kénytelen volt átadni vezető helyét a Blackberry készülékeket gyártó Research in Motion (RIM) cégnek, amely 23,1 százalékos piaci részesedést vívott ki magának. Miközben a RIM 64,7 százalékos forgalom növekedést könyvelhetett el, a Palm forgalma 29,7 százalékkal visszaesett. A Palm piaci részesedése így 17,8 százalékra zsugorodott. A harmadik helyen a Hewlett-Pakcard áll 12,8 százalékkal, a negyediken pedig a Nokia 7,6 százalékkal. A legnagyobb növekedést a T-Mobile érte el 703 százalékkal és az így kivívott 5,9 százalékos piaci részesedéssel az ötödik helyet biztosította be magának.

A készülékek operációs rendszereinek versenyében a Microsoft időközben vezető szerepre tett szert. Az operációs rendszerek terén eredetileg vezető PalmOS a harmadik helyre esett vissza 40,9 százalékos zsugorodással, ami 18,8 százalékos részesedést hagyott meg neki. A Microsoft CE és a RIM egyaránt 64 százalékkal tört előre. A Microsoft CE már az eladott készülékek 45,7 százalékán futott az elmúlt év azonos időszaki 36,6 százalék után. A RIM 23,2 a készülékek 23,2 százalékát működtette a tavalyi 18,6 százalék után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?